Omschrijving
Ambitie Sociaal Domein: In de Deventer samenleving doet iedereen mee. Zoveel mogelijk op eigen kracht, waar nodig met ondersteuning van het sociaal netwerk. Mensen die het niet op eigen kracht redden, kunnen blijven rekenen op onze ondersteuning bij het opgroeien, het vinden van een goede onderwijsplek, het krijgen van zorg en het meedoen in de samenleving, waar mogelijk met werk.
Onze doelstellingen:
- Maximale participatie van Deventer burgers: mensen werken, versterken zichzelf, doen iets voor een ander, of voor de stad. Iedereen doet ertoe!
- Het bieden van een vangnet voor burgers die (tijdelijk) niet kunnen meedoen in de Deventer samenleving.
Gemeente Deventer vindt dat iedere inwoner de mogelijkheid moet hebben om mee te doen in de samenleving. Het gaat om zelfredzaamheid, meedoen en zich maatschappelijk inzetten. Ook inwoners die beroep doen op een uitkering moeten kunnen meedoen. Voor wie dat kan, is de uitkeringsperiode primair een overbrugging naar economische zelfredzaamheid. We vinden dat inwoners in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van werk. In de periode dat dit nog niet is gelukt, passen we wederkerigheid toe: inwoners worden gestimuleerd en gefaciliteerd niet alleen economisch (werk), maar ook maatschappelijk verantwoordelijkheid te nemen en te investeren in zichzelf. Deventer gaat uit van ieders zelfredzaamheid en eigen kracht.
De gemeentelijke rol bij de verschillende prestaties in het programma loopt uiteen van reguleren (handhaven), regisseren in netwerkverbanden of stimuleren/faciliteren (subsidies) tot loslaten wanneer particuliere initiatieven de overheid niet nodig hebben.
De gemeente Deventer ontvangt vanuit het ministerie van SZW een gebundelde uitkering (BUIG) om daarmee de uitkeringen in het kader van de Participatiewet te financieren. Eventuele overschotten of tekorten op de uitvoering van de wet BUIG zijn voor eigen rekening. Indien het tekort hoger is dan 5% is sprake is van een aanzienlijk tekort en kan een beroep worden gedaan op de vangnetuitkering.
Het doel van de Participatiewet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. Afgeleid daarvan is voor de gemeente het doel dat elke inwoner naar vermogen participeert op de arbeidsmarkt.
De afgelopen jaren is het uitkeringsbestand sterk gestegen. Sinds de zomer van 2017 is deze stijging doorbroken en is de eindstand van 2017 voor het eerst in jaren weer lager dan de beginstand. Deze daling is gerealiseerd door de aantrekkende economie, het eerder ingezette uitstroomoffensief en een reeks verschillende aanvullende maatregelen die hebben bijgedragen aan meer (parttime) uitstroom naar werk en een forse beperking van de instroom. De gemeente Deventer vergeet echter niet waarvoor de bijstand is bedoeld. Het vangnet voor de samenleving. De groep die (tijdelijk) geen plek vindt op de arbeidsmarkt heeft recht op bijstand en de daarbij horende dienstverlening (excellent). Uitgangspunt blijft ook dat duurzame uitstroom het grootste doel is. Niemand is gebaat bij een draaideur-systematiek. De werkgever niet, de gemeente niet, maar bovenal onze uitkeringsgerechtigden niet.
De accenten voor 2017 lagen op:
- Integrale aanpak vergunninghouders
- Accent dienstverlening verschoven naar de groep uitkeringsgerechtigden met arbeidsmarktperspectief, deze groep heeft de verplichting actief mee te doen in de samenleving
- Extra inzet jobhunters voor realisatie plaatsingen baanafspraak (met loonkostensubsidie)
- Directe inzet op kansrijken bij aanvraag uitkering
- Stimuleringsregeling werkgevers voor onderkant arbeidsmarkt
- Verhogen parttime inkomsten
- Transparant maken klantenbestand
In juli 2017 heeft de gemeente toestemming gekregen voor de Experimenten met de Participatiewet. Ons onderzoek ‘’Wat werkt op weg naar werk’’ wordt uitgevoerd in samenwerking met Hogeschool Saxion en Deventer Werktalent en is gestart op 1 oktober. Begin 2018 willen we dat er 1.0000 bijstandsgerechtigden deelnemen aan het experiment. In april 2018 wordt voor het eerst geapporteerd over de voortgang en de eerste resultaten van de 0-meting. In oktober 2018 wordt voor de tweede keer gerapporteerd. Het onderzoek loopt door tot in 2019 waarna in het najaar van 2019 de definitieve resultaten worden gerapporteerd.