Omschrijving
Ambitie Sociaal Domein: In de Deventer samenleving doet iedereen mee. Zoveel mogelijk op eigen kracht, waar nodig met ondersteuning van het sociaal netwerk. Mensen die het niet op eigen kracht redden, kunnen blijven rekenen op onze ondersteuning bij het opgroeien, het vinden van een goede onderwijsplek, het krijgen van zorg en het meedoen in de samenleving, waar mogelijk met werk. Deventer wil een gemeente zijn met een stevige sociale structuur, die het mogelijk maakt dat iedereen zo goed mogelijk aan de samenleving kan meedoen. Als gemeente vervullen we hierin een faciliterende rol. De uitgangspunten daarbij zijn: de eigen kracht en de ondersteuningsvraag van mensen staan centraal, preventie, wijk-, buurt- en kerngerichtheid en integraliteit.
Onze doelstellingen:
- Maximale participatie van Deventer burgers: mensen werken, versterken zichzelf, doen iets voor een ander, of voor de stad. Iedereen doet ertoe!
- Het bieden van een vangnet voor burgers die (tijdelijk) niet kunnen meedoen in de Deventer samenleving.
De transformatie in het sociaal domein is een proces van vele jaren. In 2017 is hier zowel vanuit het sociaal team als vanuit diverse initiatieven in de stad verder vorm en inhoud aan gegeven. Op dit moment zit het initiatief met name op het opzetten van algemene voorzieningen. Buurtinitiatieven en bewonersactiviteiten waarbij het idee is dat bewoners in hun wijk naar diverse activiteiten kunnen waardoor de behoefte aan individuele ondersteuning afneemt of zelfs niet nodig is. Zo zijn initiatieven als bv. De Fontein, Villa Voorstad en Wijk 16 in 2017 opgestart of doorgegaan met hun goede werk. Als gemeente ondersteunen en faciliteren we deze initiatieven.
Voor de maatschappelijke opvang, verslavingszorg, openbare geestelijke gezondheidszorg en beschermd wonen is de regionale samenwerking met de gemeenten Lochem, Olst-Wijhe, Raalte en Zutphen verder vormgegeven. In 2017 zijn een regiovisie en regionaal actieplan uitgewerkt en door alle gemeenten vastgesteld. Ambitie is om het voor kwetsbare inwoners mogelijk te maken om zo zelfstandig mogelijk te wonen en participeren in de samenleving. Vanaf 2018 wordt gestart met de uitvoering. Iedere gemeente focust op vroegsignalering en preventie. Daarnaast is het doel om samen met zorgaanbieders de zorg en ondersteuning zo veel mogelijk aan of dichtbij huis te bieden.
Er is een beleidsplan 2017 – 2020 Vrijwilligerswerk, informele zorg en mantelzorgondersteuning vastgesteld. Met als titel ‘Voor elkaar in Deventer’ Daarbij zijn drie ambities geformuleerd: Wat goed gaat continueren en (beter) verbinden, Ondersteuning op maat voor vrijwilligers en mantelzorgers, Het versterken van de verbinding tussen de formele en de informele zorg. Per ambitie is een aanpak geformuleerd. Deze is vertaald in afspraken over prestaties.
Om tot een goede besteding van het extra Rijksbudget ‘kansen voor kinderen’ te komen, zijn meerdere bijeenkomsten georganiseerd. Uiteindelijk zijn keuzes gemaakt over hoe en wat we in Deventer (gaan) doen om kinderen in armoede te bereiken en te zorgen dat zij de juiste mogelijkheden krijgen om mee te doen.
In 2017 is een start gemaakt met het uitwerking van de inscourcing bewindvoering. Dit om de uitgaven uit de bijzondere bijstand te beperken zonder dat dit ten koste gaat van de bewoners die ondersteuning (in dit geval beschermingsbewind) nodig hebben. Door diverse reden is de start niet soepel verlopen en vindt nu aanscherping plaats waardoor het proces beter aansluit bij de wensen van de raad en de uitspraak van het ACM.
Het oprichten van een nieuwe entiteit sociale teams is met een jaar uitgesteld. De vijf organisaties hebben gezamenlijk eind 2017 een document opgesteld met daarin de uitgangspunten voor de businesscase 2019 en de randvoorwaarden voor de tijdelijke werkorganisatie zoals deze op 1 januari 2018 van start is gegaan.
De voorbereidingen voor een nieuwe inkoop / raamwerkovereenkomst met betrekking tot de WMO zijn gestart. Met zorgaanbieders, de sociale teams, de adviesraad en de raad zijn eerste gesprekken gevoerd. In 2018 wordt een definitief besluit genomen door de raad en start de aanbesteding.